TESK ile Türkiye Şoförler ve Otomobil Federasyonu korsan taksi uygulamalarının durdurulmasını talep etti
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, “Çıkartmalarla başlayıp daha sonra böyle bir filonun kurulmasına destek verenler, araçların durumu ve aracın kimliğinin belirlendiği bir sistemde ulaşımı sağlıyorlar” dedi. Sürücüleri bilinmiyor, derhal durdurulmalı.”
İnternet üzerinden şehir içi ulaşım faaliyeti yürüten uygulamanın hükümlere aykırı olduğu ve korsan taksi faaliyetinde bulundukları gerekçesiyle TESK ve Türkiye Şoförler ve Otomobil Federasyonu tarafından basın açıklaması yapıldı. TESK ev sahipliğinde yapılan basın açıklamasında, söz konusu başvurunun yargı sürecinin halen devam ettiği belirtilerek, süreç doğrultusunda uygulamanın internet erişiminin kesilmesi talep edildi.
TESK Başkanı Bendevi Palandöken, başkentin gözünü taksicilik yapan işçilere diktiğini belirterek, “Bunların yaptığı ‘Param var, sistem kurdum’ demek ve sosyal medyayı kullanarak taksicilik yapan işçileri göndermek. Meslekle hiçbir ilgisi olmayan, sürücüsü belli olmayan, kullanılan araçların kayıtlı olduğu yer. “Olmayan anlamlarla ‘insanlara yardım ediyorum’ demek” dedi.
Palandöken, mevcut taksi sistemlerinde aracın bulunduğu ildeki esnaf odasına kayıtlı olduğunu ve plakasının bilindiğini, vatandaşların bu uygulamadan mağdur edilebileceğini ve güvenli bir hizmet verilemediğini belirtti.
“Sürücüleri bilinmeyen bir sistemin ulaşım sağlamasına derhal son verilmelidir.”
Şoför esnafının bu konudaki mağduriyetlerini Ulaştırma Bakanlığı’na ve Cumhurbaşkanlığı’na ilettiklerini belirten Palandöken, “Şikayetleri belgelerle toplayan bir ekip ‘Ben çözeceğim, yapacağım’ dedi, ilk olarak şu şekilde yola çıktık: Araçların ve sürücülerin durumu, böyle bir filonun kurulmasına temel oluşturan çıkartmalar ve kimin karıştığı belli olmayan bir sistemde ulaşımın sağlanmasına derhal son verilmeli, gerekli cezaların da uygulanması gerekiyor. Böyle bir sistem kurmaya çalışan, sosyal medya üzerinden hizmet verdiğini iddia eden ama kredi kartıyla esnafın haklarının ihlal edildiği bir sisteme evet dememiz mümkün değil. Veya organizasyon” dedi.
Palandöken, Türkiye genelinde aileleriyle birlikte yaklaşık 100 bin taksicinin de mağdur olduğunu belirtti.
“Dava 29 Mart’ta görülecek”
İstanbul Taksiciler ve Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu ise uygulamanın korsan taşımacılık olduğunu öne sürerek, “Şu anda İstanbul’da başladı, Antalya’da devam ediyor, İzmir ve Mersin’e de sıçradı. Bu konuda her zaman birlikte mücadele etmeliyiz. İstanbul’da 1,5 yıl önce açtığımız haksız rekabet, meni, korsan ulaşım ve buradaki internet erişiminin kesilmesi davası devam ediyor, bilirkişi raporları biraz geç geldiği için dava biraz uzadı. O da geldi. Yerel seçimlere 2 gün kala yani 29 Mart’ta Çağlayan Adliyesi’nde korsanlık davası görüldü. “Bu nakliye firmasına açtığımız dava görülecek. Hem Allah’ın hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin adaletine güvenimiz tamdır” dedi.
Aksu, mağduriyetlerinin devam etmesi halinde tüm şehir içi ulaşım sektörünün sekteye uğrayacağını belirterek, siyasilerden konuyla ilgili harekete geçmelerini istedi. – ANKARA