Ekonomi

Kuraklığın verime etkisi sınırlı kalacak

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı, kuraklığın hasada etkisi üzerine, “Tahıl, fasulye ve hububat tarafında artı eksi yüzde 10 kabul edilebilir bir değer ama yüzde 20-30 civarında olmayacak. önemli bir sorun bu nedenle tarımda özellikle sulamada doğru ürüne, doğru planlamaya, doğru bölgede sulama faaliyetlerine daha çok önem vermeliyiz.”söz konusu.

Taycı, yaptığı açıklamada, yağışların az olmasının sorun olduğunu ancak ekili alanların ilk yağmur ve kısmi kar ihtiyacının karşılandığını söyledi.

Taycı, “Nihai tedbirlerde çok büyük bir yüzde etkisi olacağını düşünmüyoruz. Hububat, bakla ve hububat tarafında artı eksi yüzde 10 kabul edilebilir bir değer ama bu yüzde 20-30 civarında olmayacak. “Yağış kıtlığı değerli bir sorundur. Bu nedenle tarımda, özellikle sulamada gerçek bölgede doğru planlama ve sulama faaliyetlerine daha fazla önem vermeli ve dikkat çekmeliyiz.”dedi.

Mevcut suyun kullanımına ilişkin rezervlerin daha bilinçli kullanılması gerektiğine işaret eden Taycı, şöyle konuştu: “Endüstriyel tesislerimizde geri dönüştürülmüş suların mümkün olduğunca doğru arıtma faaliyetleriyle kullanılması konusunda daha fazla yatırıma ihtiyacımız var ki suyu, özellikle ısıtma ve soğutma işlemlerinde kullandığımız suyu tekrar kullanabilelim.”söz konusu.

“Doğru ekime dikkat etmemiz gerekiyor”

Endüstriyel tesislerde su arıtmanın çok önemli olduğunu vurgulayan Kazım Taycı, şunları kaydetti:

“Bunun dışında tarımda doğru sulamaya ve yöresel olarak doğru sanat eserlerinin yetiştirilmesine dikkat etmemiz gerekiyor. Gerçekten çok su isteyen, çok yer altı suyu kullanan işlerin yetiştirilmesi gibi bazı çalışmalarımız var. ve su ihtiyacı az olan bölgelerde daha az sulanan alanlarda daha az ihtiyaç var.Yani tarımda su ve iklim açısından doğru planlama yapmamız gerekiyor.Ancak toplum olarak genel su kullanımına daha bilinçli ve daha bilinçli yaklaşmamız gerekiyor. daha dikkatli olun.Su kullanımı ile ilgili dünyada AB gibi birçok farklı kuruluşun aldığı önlemler var.Bizim de bu önlemleri almamız gerekiyor.Bunlara çok daha fazla değer verip, olarak hayata geçirmek gerektiğini düşünüyorum. mümkün olur olmaz.”

Ramazan ayı boyunca genel hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamullerinin tedariğinde sorun yaşanmayacağını ifade eden Taycı, birkaç kalem üründe geri gelmeyi bekledikleri halde fiyatlarda herhangi bir fiyat artışı olmayacağını belirterek, şunları kaydetti: ürün tedariğinde herhangi bir sorun yaşanmayacağından emin olabilirsiniz.

“Yapmamız gereken bölgedeki verimli topraklarımızda üretimin ve hayvancılığın devamlılığını sağlamak”

İHBİR Başkanı Taycı, Türkiye’nin depremin olduğu coğrafyanın en verimli ovalarına sahip olduğunu belirterek, “Bölge Çukurova, Harran, Amik Ovası’nın olduğu bölge… Kırsalda yaşayan 2.6 milyon insanımız var. tarım ve hayvancılık Bölgede 270 bin kayıtlı çiftçimiz var bu bölgeleri terk etmemek, barınma ihtiyaçlarını çok hızlı bir şekilde gidermek ve ihtiyaçlarını karşılamak adına oralarda kalma adına raporlarımızı veriyoruz. Tarım ve hayvancılığın sürdürülmesi için en temel ihtiyaçları bir an önce karşılıyoruz. Bunları yetkililere karşı sözlü ve yazılı olarak arz ediyoruz” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın deprem bölgesi ile ilgili hızla harekete geçtiğini kaydeden Taycı, şunları kaydetti:

“Toprak Mahsulleri Ofisi, 8 Mayıs’a kadar bölgeden hububat, bakliyat ve hububat ürünlerinin tür ve kota gözetmeksizin alımını taahhüt etti. Yine bu 11 ilde mazot ve gübre yardımının kapsamı biraz daha genişletildi. Ayrıca nakdi yardım formuna dönüştürülmüştür.Hayvancılık ile ilgili olarak;Kaybolan kişilere,kayıp hayvanın yerine küçükbaş veya küçükbaş hayvan alımına kademeli olarak başlanmıştır.Halihazırda dağıtım da bu noktada yapılmaktadır.Dolayısıyla, bizim yapmamız gereken o bölgedeki verimli topraklarımızda üretimin devamlılığını, o bölgede hayvancılığın kesintisiz bir şekilde devamını sağlamaktır.Daha sonraki dönemde verim düşüklüğü, hayvancılıkta kıtlık fiyat artışları olarak karşımıza çıkmaktadır. .İhracatta düşüş olabilir.Bununla ilgili önlem almamız lazım ama öte yandan STK’lar ve otorite gördüğüm kadarıyla bu konuya çok hassas bir şekilde eğilmişler.Küçük Olsa da doğal bir durum. kes, biz ha Bu eksiklikleri hep birlikte tamamlayacağımıza ve bu verim farklarını yerine koyacağımıza olan inancımız tam” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu