Haber

DEÜ’den felaketin yıl dönümüne ilişkin dayanışma raporu

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), 6 Şubat 2023’te meydana gelen ve milyonlarca insanı etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremin yıl dönümü nedeniyle yazılı bir açıklama yayınladı. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar imzasıyla paylaşılan açıklamada, felakette hayatını kaybedenler bir kez daha anıldı ve DEÜ’nün geçmiş dönemde yürüttüğü sosyal yardım, hizmet ve gönüllülük çalışmalarına değinildi.

“DEU BÖLGEYE ULAŞAN İLK EKİPLERDEN BİRİ OLDU”

Açıklamada DEÜ Rektörü Prof. Dr., Türkiye’yi kasıp kavuran büyük deprem sonrasında Dokuz Eylül Üniversitesi’nin tüm birimleriyle hızlı bir şekilde harekete geçtiğini ve yaraların bir an önce sarılması için bir devlet üniversitesi sorumluluğuyla harekete geçtiğini belirtti. Dr. Nükhet Hotar, “O gün yaşanan felaketin hemen ardından Dokuz Eylül Üniversitesi olarak Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde devlet kurumlarının, belediyelerin desteğiyle arama-kurtarma ve sosyal yardım faaliyetlerine vakit ayırdık. , üniversiteler, özel şube temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar. Kaybetmeden başladık. Afet bölgesine ilk ulaşan gruplardan biri üniversitemiz oldu. Bölgeye ilk ulaşan üniversite sağlık ekibi DEÜ’den oldu. Bölgedeki ihtiyaçlar tespit edilerek bu doğrultuda çalışmalar hızla yürütüldü. DEÜ, felaketin üzerinden geçen 1 yıla rağmen istekli ordusu ve projeleriyle örnek dayanışmasını sürdürmeye devam ediyor, bölgeye ziyaretlerimiz devam ediyor” dedi.

AFET BAĞLANTI LİMİTİ BELİRTİLDİ

DEÜ’nün depremin ilk gününden bu yana afet bölgesinde yaşayan öğrencilerine, ailelerine ve tüm bölge halkına destek olmaya çalıştığını belirten Rektör Hotar, “Bu kapsamda Üniversitemiz Afet İletişim Hattı’nı kurdu. Öğrencilerimiz depremin ilk günü 24 saat erişim sağlayabilmektedir. 2.700’ü aşkın öğrencimiz, Üniversitemiz yetkilileri tarafından tek tek aranarak durum ve ihtiyaçları belirlendi. “Gönüllü lisans ve yüksek lisans öğrencilerimiz ile DEÜ Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü öğretim üyelerimiz tarafından öğrencilerimize ve ailelerine psikolojik destek sağlanmıştır.”

“MUCİZELERE ŞAHİT OLDUK”

“Bu süreçte mucizelere de tanık olduk. “Duyulan her ses umutları büyüttü” diyen Rektör Hotar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Enkaz altından onlarca can kurtararak hayata köprü oluşturan DEÜ gönüllüleri, 2 aylık Mehmet Çınar’ı da topraktan çıkarmayı başardı. Depremin simge bebeklerinden biri enkaz altından sağ kurtuldu Deprem felaketinin altıncı gününde, enkaz altından kurtarılan 40 günlük bebeğe ilk müdahale DEÜ Araştırma ve Araştırma’dan Prof. Hatay Uygulama Hastanesi’nde Dr.Murat Duman ve ekibi tarafından müdahale edildi.Depremin 150. saatinde enkaz altından çıkarılan 9 yaşındaki Ömer ve annesine DEÜ sağlık ekibi ilk müdahaleyi yaptı.”

DEPREM BÖLGESİNE ALTINCI ZİYARET

DEÜ’nün bölgede yürüttüğü sosyal sorumluluk ve destek projelerinin koordinasyonu misyonunu üstlenen Rektör Prof. Dr. Nükhet Hotar, DEÜ bilim insanları ve DEÜ Üst Yönetiminin katılımıyla bugüne kadar depremden etkilenen şehirleri altı kez ziyaret etti. Rektör Hotar, “Dokuz Eylül Üniversitesi olarak Kahramanmaraş depreminde üstlendiğimiz tarihi sorumluluğu ve kurduğumuz dayanışmayı sağlam temellere oturtmaya devam ediyoruz. Bugüne kadar 120’den fazla istekli ekiple bölgeye kesintisiz desteğimizi sürdüreceğiz. Devletimizin öncülüğünde bölgedeki hizmet üslerimizi ziyaret ederek vatandaşlarımızla buluşmaya devam ediyoruz. Gelen talepleri not alıp, vakit kaybetmeden imkanlarımız dahilinde ihtiyaçları karşılamaya başlıyoruz” dedi.

DEU MUTFAK DEPREMDE KURTULANLARIN YANINDA

DEÜ’nün deprem bölgesinde verdiği hizmetleri anlatan Rektör Hotar, “Depremin ilk gününden itibaren Tınaztepe Kampüsü’ndeki yemekhanemizde Türk Kızılayı’nın sağladığı malzemelerle DEÜ’lü üyelerimizle birlikte yemekler hazırlandı. İzmir Aşçılar Derneği üyeleri. Hazırlanan bu yiyecekler deprem bölgesindeki vatandaşlara dağıtıldı. Öte yandan DEÜ Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu akademisyenleri ve öğrencilerinin hazırladığı mutfak üniteleri bölgedeki çeşitli konteyner kentlere yerleştirildi. “Özel beslenme ihtiyacı olan bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanan mutfak ünitesi ile depremden etkilenen vatandaşlarımızın mutfak ihtiyaçlarına yerinde hizmet verildi.”

DEÜ’NÜN DEPREM RAPORLARI KAMUYUYLA PAYLAŞILDI

Rektör Hotar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Deprem araştırmalarında Türkiye’nin önde gelen yükseköğretim kurumlarından DEÜ’nün puanı 7,7. Kahramanmaraş merkezli. ve 7,6 büyüklüğündeki depremler hakkında da yayınladığı bilimsel araştırma raporlarıyla kamuoyunu bilgilendirdi. Kahramanmaraş depreminde meydana gelen ana şokların ana neotektonik yapılar üzerindeki konumu ve dağılımları, ana şok ve artçı şokların faylar üzerindeki gösterimi, Türkiye ve yakın çevresindeki başlıca neotektonik yapıları, sismotektonik ve sismogravitasyonel durumu gösteren bölgesel haritalar Pek çok araştırma içeriğinin paylaşıldığı deprem yapıları ve raporları, Üniversitenin resmi internet sitesi. Ayrıca internet sitesinde de yayınlandı.

SEFERİHİSAR SOSYAL TESİSLERİ AİLELERE KAPILARINI AÇTI

Dokuz Eylül Üniversitesi başta olmak üzere bölgedeki öğrencileri ve aileleri; Depremden etkilenen vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Seferihisar Öğrenci Eğitim ve Dinlenme Tesisi’nin kapılarını açtı. Seferihisar’daki tesislerde konaklayanlar için DEÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi sağlık ekipleri de seferber edildi ve tesislerde düzenli sağlık denetimleri yapıldı. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından depremzedelere fizik tedavi uygulanırken, Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyeleri ve Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Uygulama Merkezi tarafından makul aralıklarla ağız ve diş sağlığı hizmetleri verildi. Araştırma Merkezi. Öte yandan afetzedelerin sağlığını temelden etkileyen tüm değişken faktörlerin en aza indirilmesi için mikrobiyota analizleri yapıldı.

ÇOCUKLAR İÇİN KREŞ HİZMETİ

DEÜ, Seferihisar Öğrenci Eğitim ve Eğlence Tesisi’nde kalan ailelerin çocuklarını da unutmadı. Okul öncesi çağındaki çocuklara yönelik açılan anaokulunda eğitim faaliyetleri Milli Eğitim Bakanlığına bağlı öğretmenler tarafından yürütüldü. Tesiste konaklayan çocukların sosyal ve ruhsal gelişimlerini desteklemek amacıyla DEÜ Buca Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü’nün istekli lisansüstü öğrencileri yaratıcı drama atölyeleri oluşturdu. Çocukların ve ailelerinin ruh sağlıklarının artırılması amacıyla Manevi Danışmanlık ve Rehberlik bölümü öğretim üyeleri ile istekli lisans ve yüksek lisans öğrencileri manevi danışmanlık hizmeti verdi.

ATIK YÖNETİMİ VE YAPI STOKLARI İNCELENDİ

DEÜ, Araştırma Üniversitesi misyonu kapsamında depremin geride bıraktığı atık yığını, yer üstü ve yer altı su kaynaklarının kirlenmesi gibi sorunlara bilimsel araştırmalar ışığında çözüm üretmek amacıyla bazı araştırmalar gerçekleştirdi. TÜBİTAK 1002-C tarafından desteklenen ‘Deprem Bölgesinde Atıkların Yönetimi: Atık Envanteri, Atık Karakterizasyonu ve Atık Yönetimi Uygulamaları’ ve ‘Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programı’ ile ‘Gaziantep ve Yeraltı Suyu Kaynaklarının Kullanılabilirliğinin Araştırılması’ İnsan Sağlığı Açısından İlçeleri’ projeleri kapsamında; Depolama alanları için yer seçimi, alınan farklı atık numunelerinde tehlikeli özelliklerin belirlenmesi, özellikle deprem bölgesinde oluşan tıbbi ve endüstriyel atıkların yönetimi gibi konularda önemli çalışmalar yapıldı. DEÜ’den bölgeye gelen öğretim üyeleri, bölgedeki mevcut yapı stoğunun değerlendirilmesi ve risklerin belirlenmesine katkı sağlamak amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile işbirliği yaparak binaların hasar tespit çalışmalarına katıldı. Bu kapsamda 26 kişilik DEÜ ekibimiz, Gaziantep’te 7 bin 602 binada incelemelerde bulundu.

MOBİL İÇME SUYU TESİSLERİ

DEÜ, afetin etkisiyle öncelikle yaptığı yardımların sürekliliğini dikkate alarak acil hizmet olarak kalıcı çözümlere odaklanmayı benimsedi. Çevre Mühendisliği Bölümümüz öğretim üyeleri tarafından tasarlanan ileri arıtma teknikleriyle suyu arıtan, ihtiyaca göre günlük 10 tondan 150 tona kadar üretim kapasitesine sahip 7 adet su arıtma tesisi bu vizyonla kurulmuştur. Su kaynaklı salgın hastalıkların önlenmesinde etkili olan içme suyu arıtma tesisleri deprem bölgesindeki birçok kampüse katkı sağladı. DEU’nun su arıtma sistemleri, beslenecek suyun özelliklerine uygun olarak ön filtreleme işlemleri, ultrafiltrasyon veya ters ozmoz, dezenfeksiyon gibi üniteler olmak üzere farklı konfigürasyonlarda tasarlandı. Kaliteli su üretilerek konteyner kent sakinlerine içme suyu sağlandı. DEU tesisleri ile Adıyaman, Malatya ve Hatay’da farklı arıtma konfigürasyonu ve arıtma kapasitesine sahip su arıtma ünitelerinde üretilen suyun içme suyu kriterlerine uygunluğu sistematik olarak analiz edilmektedir.

KONTEYNER ÜNİTELERİ ÜRETİLDİ

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat İşleri ve Teknik Dairesi Teknik Atölyeler Şube Müdürlüğümüz tarafından şu ana kadar toplam 8 adet konteyner üretildi. Hala sarsılma bölgesinde; Bu üniteler derslik, mutfak, fizik tedavi ünitesi gibi amaçlarla kullanılmaya devam etmekte; Mekansal kalitesi, yalıtımlı panelleri, sökülebilir ve kalifiye personel gerektirmeden kolay kurulabilme özellikleriyle ön plana çıkmaktadır. Yine DEÜ Mimarlık Fakültesi tarafından tasarlanan Hızlı Kurulabilir Afet Sonrası Yaşam Birimi, Üniversitenin öz kaynakları kullanılarak toplam 18 birim olarak üretildi; Hatay’ın Kırıkhan ilçesine gönderildi. Birimler burada ‘Dokuz Eylül Çarşı Yaşam Alanı’nı oluşturdu. Deprem sonrası hayatın normal akışına dönüşünü kolaylaştıracak adımlardan biri olarak görülen bu konteynerler bölge halkının kalkınması açısından da büyük önem taşıyor.

SAHADA 400’ÜN ÜZERİNDE SAĞLIK PERSONELİ VARDI

Depremin ardından yaşanan travma bölgede birçok düşünceyi de beraberinde getirdi. Deprem nedeniyle hastanelerin hasar görmesi sağlık alanında da önemli bir sorun teşkil ediyordu. Topluma hizmet anlayışıyla hareket eden Dokuz Eylül Araştırma Üniversitesi, devletin sunduğu imkanlar çerçevesinde bu alandaki açığı kapatmak için seferber oldu. Toplamda 400’ün üzerinde DEÜ’lü gönüllü öğrenci ve akademik çalışan, sahada aktif olarak sağlık taramaları gerçekleştirdi. Taramalar sonucunda teşhis konulan hastaların tedavi süreçleri programlanarak tedavilerine başlandı.

FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON HİZMETLERİ

Kırıkhan ve Sultanbeyli konteyner kentinde Dokuz Eylül Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından kas hastalıkları, amputasyon, beyin felci olan çocuklar ve çeşitli engel derecelerine sahip özel gereksinimli vatandaşlara yönelik sağlık danışmanlığı ve fizyoterapi hizmetleri verildi. DEÜ, vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda tekerlekli sandalye, yürüteç gibi bazı yardımcı malzemeleri de temin etti.

MANEVİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından Adıyaman ve Malatya’da da manevi danışmanlık çalışmaları yürütüldü. Deprem sırasında ve sonrasında vatandaşların yaşadıklarını dinleyen fakülte yetkilileri, ‘dinlemenin iyileştirici gücü’ ile kayıpların acısını paylaşmak, anıları anlatma ihtiyacını gidermek, hayata yeniden tutunmak ve yaşatmak için manevi desteklerini sundu. yeni duruma uyum sağlamak. Bu kapsamda yetkililer yaklaşık 3500-4000 kişiyi dinledi. Sürecin iyileştirici gücüne ilişkin olumlu geri dönüşler aldıklarını belirten yetkililer, manevi danışmanlık ve rehberliğin bu tür kriz anlarında yeniden anlam arayışına büyük katkı sağladığını gözlemlediklerini belirtti.

BÖLGEDE UMUTLA SEYAHAT: ‘HEPİMİZ ÇOCUKTUK’ PROJESİ

Sosyal sorumluluk alanındaki faaliyetleriyle Türkiye’deki yükseköğretim kurumları arasında bu alanda en fazla proje üreten üniversiteler arasında yer alan DEÜ, depremden etkilenen çocukları yalnız bırakmadı. DEÜ, tamamı gönüllülerden oluşan ‘Hepimiz Çocuğuz’ projesiyle bölgedeki çocukların bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimlerini destekleyecek eğitim faaliyetleri gerçekleştirdi; Miniklerin yanında yer aldı ve gelişimlerine katkıda bulundu. Adıyaman 7. Çadır Kent ve Adıyaman 1 No’lu Konteyner Kent’te 8 Mart 2023 tarihi itibarıyla başlatılan bu faaliyete DEÜ’nün istekli öğrencileri, akademisyenleri ve idari çalışanlarından oluşan takviye ekibi bölgede çalışmalarına devam ediyor. Öte yandan Haziran ayı başından bu yana Adıyaman ve Malatya bölgelerinde devam eden saha çalışmalarında DEÜ Buca Eğitim Fakültesi, DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi, DEÜ başta olmak üzere DEÜ bünyesindeki farklı fakülte ve meslek yüksekokullarından yaklaşık 700 gönüllü katıldı. İlahiyat Fakültesi, katkılarıyla dayanışmayı artırdı.

ÇOCUKLAR İÇİN ATÖLYELER KURULDU

Felaket sonrası travma yaşayan çocukların duygularını daha iyi ifade edebilmeleri amacıyla DEU uzmanları tarafından sanatın iyileştirici özelliğinden yola çıkılarak çeşitli atölyeler de kuruldu. Uzmanlar tarafından hazırlanıp uygulanan fotoğraf, müzik, dans, şiir, drama, masal, seramik ve kil atölyelerinin yanı sıra çocukların ihtiyaçlarına yönelik tasarlanan oyun atölyeleri de miniklerden yoğun ilgi gördü.

UZAKTAN EĞİTİM PROJESİ

Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri, sınavlara hazırlanan ortaokul ve lise öğrencilerini de unutmadı. Öğrencilerin sınavlara iyi bir şekilde hazırlanabilmeleri için uzaktan eğitim yoluyla birçok branşta özel ders verilmesi amaçlandı. Deprem nedeniyle sınav hazırlık kitaplarına erişimde sorun yaşayan çocuk ve gençlerin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla DEÜ Çocuk Hakları Topluluğu aracılığıyla sınav hazırlık kitapları ve çeşitli belgeler sahiplerine teslim edildi.

FİLM/ANİMASYON GÖSTERİMLERİ

DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Tasarımı Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencilerinin hazırladığı sinema seçkileriyle depremden etkilenen vatandaşların sosyal hayata yeniden uyum sağlamasına yönelik adımlar atıldı ve bu doğrultuda sinema gösterimleri yapıldı. Farklı yaş gruplarından insanları bir araya getiren gösterimlerde yerel halkın ortak deneyim yaşaması sağlanarak, dayanışma ve beraberlik duyguları pekişti.

HAYVAN SAĞLIĞI HİZMETLERİ

Dokuz Eylül Üniversitesi Veteriner Fakültesi yetkilileri tarafından deprem bölgelerinde yürütülen hayvancılığı destekleme projesi kapsamında hayvancılık işletmelerinin ve yetiştiricilerin ihtiyaçları, mevsimsel ve salgın hastalık şüpheleri ile hayvan barınaklarına yönelik incelemeler yapıldı. Tespit edilen SAT-2 tipi şap virüsüne ilişkin alınması gereken tedbirler başta olmak üzere genel muayene, teşhis ve gerekli durumlarda tedaviler yapılmış; İşletmelerde görülebilecek mevsimsel hastalıklara karşı önlemler alındı.

ÜRETİM VE YERİNDE GELİŞTİRME PROJESİ

Deprem felaketi sonrasında bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına destek olmaya devam etmek amacıyla Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından “Yeniden ve Yerinde Geliştirme” projesi hayata geçirildi. Bu kapsamda DEU, Elbistan Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerinin ürettiği el yapımı eserleri İzmir’deki kampüsünün farklı noktalarında satışa sundu. Elde edilen gelirin tamamı depremden etkilenen üreticilere aktarıldı.

DEÜ MALATYA HATIRA ORMANI

Yeşil alanları ve çevreye duyarlı projeleriyle de dikkat çeken DEÜ, depremden etkilenen bölgelerde vatandaşların moralini yükseltmek ve dayanışma ruhunu öne çıkarmak amacıyla Malatya’da hatıra ormanı oluşturdu. Orman Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle 65 bin ağaçtan oluşması hedeflenen DEÜ Malatya Hatıra Ormanı, Türkiye’nin ağaçlandırma çalışmalarına katkı sağlayacak ve gelecek nesillere ilham verecek çevre dostu girişimlere anlamlı bir örnek teşkil etti.

YÜZYILIN AFETİNDE YÜZYILIN DAYANIŞMASI BELGESELLERİ

Türkiye’yi kasıp kavuran deprem felaketinden sonraki dönemi ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nin bölgede yürüttüğü faaliyetleri konu alan “Yüzyılın Felaketinde Yüzyılın Dayanışması” başlıklı belgesel, DEÜ Yayınları bünyesinde İç Yapımlar tarafından hazırlandı. ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü DEÜ Rektörlüğü bünyesinde yürütülmektedir. Felaketin yıldönümünde yeniden kolları sıvayan DEÜ, farklı alanlardaki yardım faaliyetlerini konu alan ikinci belgesel çalışması ‘Yüzyılın Felaketinde Yüzyılın Dayanışma – İkinci Bölüm’ün yapımını da kamuoyuyla paylaştı. eğitimden sağlığa, gıdadan barınmaya, deprem araştırmalarından psiko-sosyal destek hizmetlerine kadar bölgenin kalkınmasına yönelik çalışmaları yer alıyor. . Depremde hayatını kaybeden vatandaşların ve DEÜ’lülerin anısına hazırlanan belgeseller, DEÜ resmi internet sitesi ve YouTube’daki ‘DEUwebtv’ üzerinden izlenebilecek.

MALATYA’DA MASKİ SERVİSİ

Büyük afetin hemen ardından depremden etkilenen şehirlere çeşitli sosyal yardım ve destek faaliyetlerini ulaştıran Üniversitemiz, bölgeden gelen talepler doğrultusunda ihtiyaçlara cevap vermeye devam ediyor. DEU bu kez depremden en çok etkilenen illerden biri olan Malatya’da konteyner cami heyeti düzenledi. Malet-2 Konteyneri Şehirde verilen 180 metrekarelik mescit hizmeti sadece bir mescit değil; Acil durumlarda barınma amaçlı da kullanılabilir. Bölgemize hayırlı olsun.

2 BİN DEU GÖNÜLLÜ DEPREM BÖLGESİNDEYDİ

Dünyada eşine az rastlanan depremler sonucu karşılaştığımız gerçeklik, bizi muhteşem bir tabloyla karşı karşıya bıraktı. Afetler karşısında bir arada durmayı ve kenetlenmeyi başaran Türk halkı, afetin yaralarını sarmak için vakit kaybetmeden destansı bir dayanışma örneği gösterdi. Dokuz Eylül Üniversitesi ise depremin ilk gününden bu yana, Rektörlüğümüzün öncülüğünde, üst yönetiminden akademik ve idari personeline, öğrencilerine, idari ekibine kadar kaynaklarını kullanarak bölgede aktif olarak yer almaktadır. ve mezunlar. Halen bölgede destek faaliyetleri yürüten DEU camiası, bugüne kadar 2 bini aşkın gönüllüyle bölgenin ihtiyaçlarını karşılamaya ve sorunlarını çözmeye devam ediyor. Felaketin yıl dönümünde, depremde kaybettiğimiz DEÜ mensuplarını ve tüm vatandaşlarımızı bir kez daha anıyor; Benzer acıların bir daha yaşanmaması adına Dokuz Eylül Üniversitesi olarak araştırma faaliyetlerimize devam ettiğimizi belirtmek isteriz.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort