Sağlık

Aslan balığı problemini mutfakta çözme

UNDP, yerli balık türlerine ve kıyıdaki biyolojik çeşitliliğe yönelik büyük tehditlere karşı lezzetli ve besleyici tahlilleri destekliyor

Fethiye, 19 Haziran 2023 – Hint ve Pasifik Okyanuslarının ılık sularına özgü küçük yırtıcı bir balık olan aslan balığı, son yirmi yılda Akdeniz’e de yayılmış ve Türkiye sularında yaygın hale gelmiştir; artık Türkiye kıyılarının yerel çeşitlerini, kıyı topluluklarını ve turizm sektörü için değerli olan zengin su biyoçeşitliliğini tehdit ediyor. Zehirli iğneleri ve ürkütücü görüntüsüyle bu istilacı yabancı ilaç yerli türleri tüketir. Son araştırmalar, melanur, sarıgöz, mercan balığı ve papağan balığı gibi Türkiye sularının yerli balık türlerinin büyük risk altında olduğunu göstermektedir.

Bu istilayla başa çıkmak için çok az seçenek olduğundan, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), aslan balığı avlamayı ve yemeyi teşvik ederek sorunun üstesinden gelmek için değerli bir adım atıyor. Türkiye’nin ünlü Turkuaz Sahili’ndeki sahil kasabası Fethiye’de, dalgıçlar, spor balıkçıları ve toplum liderleri, Türk sularındaki istilacı çeşitlerin tehdidine dikkat çekmek için geçen hafta bir aslan balığı yarışı ve yemek pişirme etkinliği düzenlediler.

25’i aşkın dalgıç, gazeteci ve yerel halkın katıldığı iki günlük etkinlikte, aslan balığı avlama turnuvası, deniz biyolojisi uzmanları tarafından verilen eğitimler ve gurme bir şefin beş farklı aslan balığı yemeği hazırlayarak gurmelere sunduğu bir ziyafet yer aldı. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen UNDP Deniz İstilacı Yabancı Türleri Projesi (MarIAS), aslan balığı av yarışmalarını ve ziyafetlerini risk altındaki diğer kıyı bölgelerine yaymayı ve bir halk kampanyası oluşturmayı hedefliyor. aslan balığı nüfus artışını yavaşlatmak için.

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Okyanusların ısınması, Türkiye kıyılarına ve Akdeniz’e giderek daha fazla yabancı tür getiriyor ve aslan balığı gibi yırtıcı hayvanların popülasyonunu artırıyor” dedi. altında. İstilacı türlerin etkisini azaltmak ve dünyadaki biyolojik çeşitliliği korumak, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşma ve gezegenimizi kurtarma çabalarının anahtarıdır.”

3,3 milyon ABD doları bütçeli MarIAS girişimi, deniz balıkçılığı uzmanları, biyologlar ve kıyı topluluklarının aktif katılımıyla Türkiye sularındaki istilacı yabancı türlerle mücadele ederek deniz ve kıyı ekosistemlerinin dayanıklılığını artırmayı hedefliyor. Türkiye sularında bulunan yüzlerce yabancı türün 105’i istilacı ilaç olarak kabul ediliyor ve yerli balık popülasyonu için tehdit oluşturuyor.

“Aslan balığını mutfağımıza dahil etmemiz gerekiyor.” UNDP Türkiye MarIAS Proje Yöneticisi Mehmet Gölge şöyle devam etti: “Zehirli sokmalar uygun şekilde giderildiğinde aslan balığı yenilebilir, besleyici ve lezzetli bir balıktır. Aslan balığını yakalayıp tüketmek sorunu tamamen çözmese de Türkiye’nin değerli deniz biyolojik çeşitliliğini ve avlanma alanlarını korumaya yönelik bir adım olacaktır.”

UNDP Türkiye, önümüzdeki aylarda, Türkiye’nin küresel ölçekte değerli yerel deniz biyoçeşitliliğinin korunmasına katkıda bulunmak amacıyla istilacı balık çeşitlerinin tüketimini teşvik etmek amacıyla Türkiye’nin diğer bölge ve şehirlerinde de mutfak etkinlikleri düzenleyecek.

MarIAS girişimi, iklimi, biyoçeşitliliği ve çevreyi istilacı türler gibi tehditlerden korumak için hibe sağlayan çok taraflı bir fon olan Global Environment Facility (GEF) tarafından finanse edilmektedir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

karsiyakaajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu